lördag 8 augusti 2015

Den 18 juli 2015

Vi har fortfarande inte hittat någon svampskog i närheten av oss och fortsätter därför att åka till den som ligger precis utanför farmors hus. Jag har försökt luska svampområde både på jobbet och med grannens barn utan framgång. Farmors skog är dock farmors skog och den är speciell.


Vi drog dit en dag, lämnade en sovandes Pampas hos farmor och drog ut. 

'
Vi hittade en kopparorm. Min man sa häromdagen att han är så jävla glad att Fimpen kan skilja på en kopparorm och en huggorm, vet vilken han ska akta sig för och vilken han kan gå nära. Jag håller med. Han vet även hur morotsblast ser ut och kan själv gå ut i trädgården och dra upp en, vet vilka sniglar han ska döda och hur han smutsar ner sig snabbast. 


Annan talang han har? Han har ärvt sin pappas svampöga. Ser svampar som jag går förbi. 


Och älskar blåbär.


Sak vi borde lära honom? Att rensa svamp. 




Blåbär är så himla tråkigt att plocka. Du plockar och plockar och plockar i flera timmar och sen blir det två deciliter. Som du fryser in och skyddar med ditt liv. Ett år senare hittar du förra årets blåbär som ingen fått röra. De får du slänga. 

4 kommentarer:

  1. Såg just det här magiska tipset om kantatellrensning på Facebook, kanske värt att pröva?

    "Häll upp kallt vatten i diskhon eller annan bunke. Blanda i ett par matskedar potatismjöl och häll i kantarellerna. Man måste ha skurit bort roten först. Låt sen svamparna ligga i blöt ca 10-15 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Sen är det bara att skölja svampen under rinnande vatten."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, det måste vi testa!

      Radera
  2. Har ni en lingoplockare? Det är som en bytta med galler på undersidan som man river igenom lingonsnåren för att med sig bären. För några år sedan insåg vi att den funkar utmärkt även för blåbär. Revolution! Mycket att rensa, men massor av bär!

    SvaraRadera