onsdag 26 augusti 2015

Den 12 juli 2015

En dag frågade min man mig vad jag ville ha till middag. Jag svarade kladdkaka och han och Fimpen ställde sig och bakade. Till kakan fick jag varm vinbärssås. När min man gör något så gör han det alltid till 110 %. Det var någon mer som var sugen på vad som fanns på tallriken. Hon fick dock bara pytte pytte för människomat och grädde är inte så bra för kattungemagar. 

tisdag 25 augusti 2015

Den tionde juli 2015

I flera dagar hade jag och min man gått runt och sagt till varandra att vi verkligen borde plocka upp vitlöken. Blasten hade gulnat och den vitlök vi hade provdragit var i rätt storlek. Så en dag gjorde vi det bara. Pampas fick följa med medans Fimpen lekte inne hos sin kompis grannen.


Jag minns när jag satte vitlöken i höstas att jag tänkte att vi satte jättemånga. Nu när vi skulle skörda var de inte alls så många. Alltså de var ju lika många som de jag satte (mer eller mindre), men nästa år får vi nog trycka ner det dubbla. 


Vitlöken har stått i samma land som kålen. I landet bredvid står sparrisen. Enligt internet så ska kål och vitlök vara kompisar. 


Efter att de plockats hände vi dem på torkning. Eventuellt kommer vi att ta bort det yttersta jordiga lagret så småningom. 
Sen gick vi på den gula löken men hindrade oss då jag läste att den kan vänta i jorden ett tag till. Vet dock inte om det stämmer, måste läsa lite till. måndag 24 augusti 2015

Den åttonde juli 2015

Eftersom vår egen bil varit lite skruttig på senaste tiden lånade vi farmors bil när vi åkte ner till Skåne. Hon behövde den ganska så snart igen vilket innebar att vi behövde åka hem från Skåne igen på onsdagen. Vi kom hem till vårt hus lagom till att solen höll på att gå ner. Fimpen sprang ut ur bilen och till sitt favoritställe när det kommer till att hitta smultron, sen satte han sig där och åt upp de som mognat under tiden vi varit borta. söndag 23 augusti 2015

Den sjunde juli 2015

Min brors tjej fru hade aldrig varit på Falsterbos strand. Har du inte varit där så måste du åka dit trots att det blåser nästan storm. Till Falsterbo åker du om du vill ha Sveriges bästa stränder. På riktigt. Inte på någon himla skoj. Det var inte supervarmt i havet. Trots detta, i kombination med halvstorm, badade nästan alla. I badkläder. Inte riktiga kläder. 


Fimpen är ett av få barn som är på stranden naken. Nästan aldrig ser vi andra barn som är nakna. När jag var mindre var jag strand-naken tills att jag var kanske fem? Sju? Han älskar det. Vågar vägra badkläder (ja, han väljer själv). Här rullar han sig i sanden. 


Pampas och hans tre dagar yngre kusin leker i sanden. Vissa gillade det bättre än andra. Blåst kan vara Pampas absolut värsta väder. Han hatar hatar hatar när det blåser i hans ansikte. Enda gången han tjurar. Annars är han alltid glad. 

lördag 22 augusti 2015

Den sjätte juli 2015

Förra sommaren ville jag verkligen verkligen åka till min absoluta favoritplats här på jorden - ön Ven. Av någon konstig anledning tyckte min mamma att detta var väldigt olämpligt å jag var höggravid. Nu i efterhand kan jag väl tycka att det var ett bra beslut, men mest för att vi inte hade fint väder under tiden vi var nere. Det här året? Sol varje dag och jag tvingade två andra i familjen på båten och över vattnet. Pampas fick stanna hemma hos mormor och morfar. 


För att Fimpen skulle sätta sig i sin cykelsadel efter att min man vält en rad cyklar som i ett dominospel var vi tvungna att muta honom med glass. Han brukar bara äta några tuggor och sen är det bra. Då brukar jag se min chans till glass och ta över. 


För att ta sig runt Ven hyr 90 % av alla som åker dit cykel. De övriga tio går eller hyr golfbil. Att hyra golfbil kommer inte på frågan. Det är för amerikaner och de som cyklar eller är bofasta skrattar åt golfbilarna. Min man ville hyra en golfbil. Jag tittade på honom i två sekunder, vände mig om och sen pratade vi inte mer om det. 


Efter att ha cyklat i tio minuter eller så var det dags för lunch/fika. Jag hade sett att Vens bästa ställe var Pumpans, så det var där vi stannade. Pumpans var verkligen fantastiskt. Fimpen ville ha en cheesecake till lunch. Vi andra valde att dela på en pizza (som Fimpen också fick). Kanske bästa pizzan någonsin. Och den där tårtan? Lord have mercy! Kan hända att Fimpen åt två tuggor och jag hög resten. 


Efter maten cyklade vi vidare och gjorde fina saker. Som att kasta sten i havet. 
Cykla på grusvägar mellan fält. 


Ta kort på fyrar och hamna efter de andra och därefter cykla ikapp och plinga högt med klockan så att Fimpen skrek att det kom en polis.


Sen stannade vi i hamnen och åt lite rökt fisk. Inte finsmakaren Fimpen dock, han fick korv med bröd. Och hittade en krabbklo som han absolut skulle ha med sig hem och visa sin kompis Solen trots att den där klon luktade förbannat äckligt. Världens bästa dag på världens bästa ö. 

fredag 21 augusti 2015

Den fjärde och femte juli 2015

Några vänner skulle en lördag gifta sig på Österlen och vi drog till mina föräldrar på fredagen, lassade av barnen och drog vidare till Skillinge för en natt utan dem och med vänner. 


Jag lyckades ta kort på allt utom oss på vigseln, själva vigseln och allt däromkring. Här kommer istället lite från dagen, samt dagen efter. Vi drog ner till Skillinge hamn där Skillinge hamnkrog var stängt. Hittade ett annat ställe och stressade i oss mat. Efter det checkade vi in på vårt B&B där vi bråkade om vem som skulle få den bra spegeln. Sen drog vi till vigseln som var underbart fin. Dansade hela natten och rasade in på vårt rum, sov HELA NATTEN, vaknade när frukosten höll på att stänga och fick sen med oss några vänner till stranden. 
Vid två eller så åkte vi vidare mot min mans favoritställe på hela Österlen. Här är vi varje sommar och köper fisk. Skiter i att titta på Ale stenar och kör direkt på fisken, i Kåseberga. Efter det åkte vi hem till barnen och mina föräldrar och semestrade skiten ur den delen av Skåne.

torsdag 20 augusti 2015

Den 27 juli 2015

Vill ni göra något riktigt jävla superkladdigt så ska ni göra körsbärssylt. Eller om det är marmelad. Med mig i köket hade jag mina två lirare som vanligt. 
5 dl körsbär, färska eller frysta
2 msk vatten
2 dl syltsocker
1 msk hemgjort vaniljsocker eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Koka samman allt i en kastrull tills körsbären blivit mjuka och sockret löst sig. Fortsätt att koka tills blandningen klarar ett marmeladprov (kortare tid för att göra en lösare sylt istället för marmelad). Häll på burk och förvara kallt.


Den här liraren fick vara med och äta körsbären och blev så här glad. Än får han inte hålla i sleven, men det gör Fimpen med bravur.