måndag 29 juni 2015

Mors dag 2015

Det kan hända att jag pratat lite om att införskaffa ett persikoträd. "Lite". Så på morsdag körde min man mig lite fram och tillbaka i bilen för att förvilla mig, sen körde vi till handelsträdgården och skaffade mig ett av märket Frost. Frost ska klara av även det klimat vi bor på (Frost och Riga är två bra sorter, tydligen).

För att Pampas inte skulle käka upp halva trädgårdslandet fick han sitta i en liten låda. Sen satte vi trädet i ett litet hål som vi fyllt med bra köpejord, kompost och vatten. Sen fyllde vi igen och den gamla dammen har fått en ny gäst.

lördag 13 juni 2015

Den tjugofemte maj 2015

En dag fick jag en bild skickad till mig på jobbet. Det var min man som skickade en bild på rabarbern och att det nog var dags att skörda den. Så jag åkte hem och mina små hjälpredor/stjälpredor hög in på rabarbern och käkade den som den var. Det som inte käkades upp på plats frös jag in. 
 
Blasten som blev över la jag på vitlöken, som en form av täckodling (behåller fukt i jorden, jordförbättrar samt hindrar ogräs att komma upp).

onsdag 10 juni 2015

Den tjugofjärde maj 2015

En söndag blev det dags för tacosöndag och Fimpen och min man ställde sig och bakade tortillas. Tortillas som hembakas blir så jävla mycket godare än de som köps i affären. Ganska lätt är det också. Eller alltså det där skriver jag mest på känsla, jag har själv aldrig bakat några, men det ser lätt ut.
 
 tisdag 9 juni 2015

Den tjugoandra maj 2015

Nu verkar det som om det inte bara är en utan två små lirare som vill vara med när det är dags att så grejer. I slutet av maj hade jag lite lätt panik över allt som behövde komma i jord och tog därför med mig mina lirare ut på verandan och påbörjade det lilla projektet.
 


Borecole, eller grönkål, var en av grejerna som skulle sås. Inhandlat på min nya fröfavoritinköpsställe E-Bay.


Eftersom jag börjar få ont om både krukor och sådana där pinnar där jag skriver namnet på det jag sår så fick jag inventera bland våra sopor och använda gamla äggkartonger att så i och sen tog jag lite pinnar till att skriva namn på.Fimpen sådde inga spöken den här gången, men dock hjälpte han till att trycka ner störbönorna.


Pampas höll koll på krukorna.


Så var det sista som ska sås inomhus (eller ja, förkultiveras) klart! Nu ska det bara bli mer än frysgrader ute så att allt kan planteras ut. Det behövs, vi har krukor i vartenda rum!

måndag 8 juni 2015

Den tjugonde maj 2015

Nu börjar det hända grejer i landen! I alla fall det jag försådde i växthuset innan tomat och gurka skulle in där. Den första lilla vita rädisan plockades upp och efter det sallad, pak choi, mangold och fler rädisor.


Pampas fick smaka lite mangold tillsammans med köttfärssåsen.


söndag 7 juni 2015

Den nitton maj 2015


Våren och värmen 2015? Den kom ju aldrig! Till slut tröttnade jag på att vänta och bestämde att det nu skulle vara dags att sätta potatisen i landet, så morötter och tagetes samt köra ner löken.


Fimpen ville vara med som vanligt, han skulle först bara skateboarda lite.


Vårt land har ju blivit helt omstrukturerat av mig. Jag har bänt, grävt, slitit, svurit, men nu börjar det bli klart. Mellan gångarna har jag lagt svart marktäckande duk och uppepå det flis. Här är vi på väg mot landet: Fimpen, jag och Natten.


För att potatisen ska gro snabbare så hade jag lagt dem på jord inomhus. Då utvecklar de rötter och kommer igång snabbare när de väl är i jorn.


De små liven är har flyttat hem.


Sen var det dags för morötterna och löken, som fick stå ihop eftersom de är kompisar. Hos potatisen sådde jag tagetes som ska motverka en massa ohyra då den luktar så starkt att ex morotsflugan blir helt förvirrad.


Natten tyckte att det här med täckduk var fantastiskt kul.


Eftersom det är så kallt fick täckduken åka på. Den får ligga där så att potatisen, löken och morötterna tycker att det är varmt och gött och kommer upp i raketfart.

lördag 6 juni 2015

Den trettonde till sjuttonde maj 2015

Kristihimmelfärdshelgen behövde min man en ensamhelg efter alla nätter som Pampas har hållit honom vaken. Jag tog barnen och drog till Skåne. Att åka tåg själv med två barn är lite utav ett... äventyr. Svettigast blev det när Pampas gallskrek, jag skulle värma mat till honom och tanten i restaurangvagnen visade sig vara jävligt sur. Det gick dock det med. Vi kom fram så småningom.
 

I Skåne var det sol och utomhusfika. Vi hamnade mitt bland en rashundsträff i skogen, men var lika glada för det. Dock fick vi inget hundgodis efter att vi svarat nekande på om vi hade någon hund med oss.
Fimpen hittade en hinderbana i skogen och var skitglad fram tills att han trillade ner från en bom, ville ringa sin pappa och sen tyckte att det var dags att åka hem till vårt hus på landet igen. Det här var alltså dag ett. Då blev jag lite nervös, men efter lite övertalning gick han med på att stanna hos sin mormor och morfar några dagar till.En annan dag kom några släktingar på besök och vi hade såpbubbelrace.Rapsblomman kan vara den snyggaste av blommor. Här tvingade jag mina föräldrar att stanna mitt på vägen. Sen kom det en lastbil på den smala vägen och pappa blev så nervös att han backade ner i diket. Det var det dock värt: jag fick kort på de här fälten!

 
Vi avslutade resan med att åka in till närmaste stad där jag och Fimpen gick på bio, drack äppeljuice och åt godis. Sen övertalade han sin mormor om att hon var tvungen att köpa med en hel chokladtårta hem, så att han kunde äta upp den rosa marsipanrosen som satt uppepå. Dagen efter tuffade vi hemåt igen.

fredag 5 juni 2015

Den trettonde maj 2015

Det händer att jag når en punkt när det liksom inte går längre. Nu får det räcka med den här jävla kylan! tänker jag, skiter i att nätterna egentligen är för kalla, trycker ner potatisen i jorden och håller tummarna för att den inte ska rutna bort.
 

Den trettonde maj 2015 var en sådan dag. Det är så jävla mycket som ska sås utomhus nu (eller så fort det blir varmare än minusgrader) att jag inte kan vänta längre. Det är morot, sockerärt, sallad, västeråsgurka, rödbeta, palsternacka, pak Choi, rädisa, spenat, prydnadskål, märgärt, ringblomma, mangold, rucola, vaxböna, grönkål, tagetes, vallmo, med mera med mera. Ni hör ju - jag har en del att göra.


Därför åkte nästan alla potatisar ner i jorden. Vi hade köpt tre olika sorters potatis, bland annat sparrispotatis, och sen hade jag fått tre sorters potatis från NordGen. Jag hann sätta alla utom en sort.


Under tiden var Pampas och Fimpen inne i växthuset, eftersom det regnade och var kallt.Mellan regnskurarna sprang Fimpen ut och lekte med sina bilar i det som ska bli löklandet.En av potatissorterna jag fick från NordGen heter Gular islenskar och kommer från TRUMVIRVEL Island!