tisdag 31 mars 2015

Den tjugofjärde mars 2015

Mars har varit en ganska intensiv så- och odlingsmånad. Den är ingenting mot april och maj, men det har ändå hänt grejer. 

Grejer som hänt: vi har sått paprika som jag fick från mitt jobb när jag slutade. Vi har även sått lite kryddor, lite blommor som ska stå i grönsakslandet, mer basilika, brysselkål, broccoli, gurkor och tomat. En rolig gurka blev det: cucumber lemon, annars blev det de vanliga sorterna, de vi även hade förra året i växthuset. Tomatsorterna visade sig vara sex olika, bland annat oxhjärta. Vi planterade även om en del växter som växt ur sitt hem. All purjolök fick komma upp till mellanstadiet och en chili som växt som tusan fick komma hela vägen upp till högstadiet, på prov. Chilin. Har flyttat hela vägen från lågstadiet - mellanstadiet och nu högstadiet.

måndag 30 mars 2015

Den tjugoandra mars 2015

En kväll bestämde vi oss för att ha asienkväll. Det innebar inte så mycket mer än att min man gjorde mat som ser ut att komma från Asien.

Vi bestämde oss för att göra tapas/smårätter. Min man skulle välja tre och jag tre. Sen fick jag prestationsångest så "vi" gjorde bara tre. En räksallad, en dadelsallad och tonfisk.


Ovan: dadlar och en dressing med senapsfrön.


Ovan: tonfisken.


Ovan: räksalladen.


Ovan: dadelsalladen.

lördag 28 mars 2015

Den tjugoförsta mars 2015

Så blev det dags för årets tantkruka. (Här kan ni läsa om förra årets.) Blommorna handlade vi dagen innan, på fredagen, när det var sol och fint väder. Dagen efter när tantkrukan skulle göras hade det såklart snöat och det var väldigt o-tantkrukigt ute.


Fimpen hjälpte till även detta år. 


Jag råkade köpa så många blommor att det blev tre tantkrukor. Fimpen valde blommor till den stora och i de andra två blev det tulpaner och andra som jag inte kommer ihåg vad de heter. Nu är det lite, lite vår. I alla fall i våra tantkrukor. Även om det ska snöa en hel massa i nästa vecka och rådjur och annat bös har besökt vår trädgård och ätit upp alla tulpanlökar.

torsdag 26 mars 2015

Morgonen den tjugoförsta mars 2015

Morgonen den tjugoförsta mars 2015 ställde jag mig i köket klockan noll sju:förtifem och gräddade våfflor. Då hade vi ändå redan varit vakna i två timmar. När mina barn blir större tänker jag fan sova igen de här åren.

Egentligen var planen att vi skulle ätit våfflor dagen innan, till efterrätt, men alla var trötta och mätta och det blev inte av. Plus att Fimpen hittade smeten och slängde i lite oidentifierade saker. Och några identifierade som locket till sockerburken. Så klockan noll sju:trettio stod min man i köket och gjorde ny smet.


Det var glapp i våffeljärnet så jag var tvungen att ha på mig skyddsvantar för att inte bränna mig på ångan.


Fimpen åt sina våfflor med blåbär och en stirrande blick.

Pampas åt inga våfflor alls utan övade sig mest på att krypa. 


gif optimizer

onsdag 25 mars 2015

Den tjugonde mars 2015

En fredagkväll bestämde vi oss för att fira min mans far som fyllde år genom att laga hans favoriträtt wienerschnitzel och besöka honom på kyrkogården. Det blev himla fint och stökigt, som alltid i denna familj. Fimpen somnade i soffan och Pampas kladdade ner hela sig med fruktpuré. 

En fin kväll. And all I got was this picture. Fimpen har radat upp en himla massa fredagskakor.


tisdag 24 mars 2015

Den artonde mars 2015

Vi har infört en ny regel i detta hus och det innebär att jag ska laga mat en gång i veckan - onsdagar. Detta för att försöka bli mer jämställda, att jag inte ska slappa ihop totalt när det gäller mat, att jag ska bli lite mindre rädd för mat, att det ska bli lite mer vegetariskt och fisk i detta hus och ja, anledningarna är många. Dock började jag min första matonsdag med att laga kött. Typiskt!

Kubanskt blev det. Massor av citroner, lime och stress.Kött! Räckte till många matlådor! Nästa gång får det faktiskt bli något annat än kött.

måndag 23 mars 2015

Den femtonde mars 2015

Vi kom hem från London på söndagen och hoppade rakt in i ett besök från min bror och hans familj. Nedan hänger Pampas med sin kusin som är tre dagar yngre. Kusinen kan sitta. Pampas grej är att stå.


Fimpens bästa favoritperson i hela världen är min bror. Gud vad han älskar honom. Gud vad han sliter ut honom när han är på besök.

Syskonhög. 


Min man ställde sig och premiärgrillade på grillen han fick i julas. Mina föräldrar stannade till måndagen och fick smaka. 
 

Jag passade på att utnyttja min far lite medan han ändå var här och han, jag och Fimpen passade på att kratta upp löv i trädgården. Något vi borde ha gjort i höstas, men det var det tråkigaste jag gjort i hela mitt liv och det blev liggande. 


söndag 22 mars 2015

Den trettonde till femtonde mars 2015

Min man aka det lilla lammköttet fyllde år (så himla konstigt att tänka att våra mammor gått och varit gravida samtidigt och att min mans mamma antagligen gick och svor åt att hennes bebis aldrig kom ut när jag föddes) och det firade vi genom att jag köpte en resa till London åt oss, mina föräldrar kom upp för att vara barnvakter och vi åkte och hälsade på min mans bror som lämpligt nog bor i London.

  

Av mina föräldrar fick min man en kikare i present. Och inte vilken kikare som helst, utan en som varit min morfars. Vi åkte de få kilometerna det faktiskt är till flygplatsen, tog oss ett glas bubbel och sen flög vi helt enkelt över det där vattnet och landade i ett jävligt grått London. Vi tog oss till en pub, beställde in mat och öl. Jag beställde in fish and chips, when in London, liksom. Spanade dock avundsjukt på hummern på den andra tallriken.

På kvällen svirade vi om, drack lite mer bubbel och sen drog vi ut på stan, till turistiga Covent Garden och till en peruansk restaurang som skulle vara bra. Där åt vi bland annat cevishe. Och drack vin. Kom hem runt två och av någon anledning spelade vi musik och dansade till fem, trots att jag sagt att jag denna resa skulle prioritera att sooooooova.

På lördagen sken solen (i ungefär två timmar, sen blev det svinkallt) och magnolian hade slagit ut.

Vi stod en timme i kö för att komma in på ett australienskt ställe som serverade brunch. Jag hällde i mig te för att bli av med bakfyllan och bli varm. Och ja, det var det godaste te jag druckit. 

Min man valde bort te och beställde in bloody Mary istället. 

Vi avslutade kvällen med hemmamiddag och once again: dans. Tidigt på söndagen åkte vi till flygplatsen och åkte hem igen. En himla fin helg som gick förbaskat snabbt.


fredag 13 mars 2015

Den tionde mars 2015

En dag bestämde jag mig för att gå hem tidigare från jobbet och när jag kom hem var det fortfarande ljust ute. Det har inte hänt... på ett tag. Det här är min sista arbetsvecka i Stockholm och från och med den 16:onde mars kommer jag att arbeta cirka två mil från hemmet istället för elva. Jag minskar min pendlingstid från cirka två timmar till en kvart. Tjoho!
 
 
Jag kom hem, svirade om till odlingskläder (ja, kjol och strumpbyxor ingår i mina odlingskläder), tog med mig Pampas och gick ut för att plantera några jordärtskockor.


 
Jag googlade lite på jordärtskocksknölar men hittade inte något direkt ställe som sålde, egentligen ska dessa sättas på hösten, så det är väl då de säljs. Så jag sket i alla odlingsregler och valde att köpa några ekologiska knölar från Coop.

 
Jag orkade inte heller leta upp Den Perfekta Platsen att sätta kockorna på. De vill ha välgörslat och sandrik jord, de fick hamna på en ganska lerig plats, där det var lite mossa, så jag misstänker att det är ganska skuggigt där. Dock var det enda platsen det är okej att de sprider sig som det ogräs det är. Dock fick de mycket jord från komposten, hoppas att de blir glada för det i alla fall.

 
"Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm. Skörda: så sent som möjligt på hösten, det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser."

torsdag 12 mars 2015

Den åttonde mars 2015

Så tog vi det första av många tag i vad som behöver göras i trädgården denna vår. Jag skrev en lista på något av det som behöver göras, men slutade då jag fyllt en hel A4-sida. Egentligen är det för tidigt att beskära och ta bort all bös som ligger och skräpar, men jag kunde inte hålla mig. Det största projektet vi gjorde är vi dock lite sena med.


Vi borde byta ut alla brädor som ligger runt de här trädgårdslandenänderna(?). Dock kom vi överens om att det är ett för stort och dyrt pjojekt för 2015, då vi har en person ur armén på föräldraledighet så det får bli till 2016 och i år byter vi bara ut de som verkligen faller samman. Något som vi dock ska göra/gör och som vi borde gjort i höstas är att gräva ur mer gräsmatta för att få mer plats för allt som ska odlas. 


Pampas somnade ifrån allt, som vanligt. Han verkar verkligen trivas att ligga i vagnen ute i luften och somnar som en liten liten stock.


Intill vårt staket tänkte vi utöka länderna och vi behövde därför klippa ner våra nypon (som nog inte är nypon utan vresros) eftersom de är elaka och bits och rivs när vi kommer i närheten. Min man var lite för sentimental och vågade inte riktigt, så jag tog över och klippte hejvild, något som Google sa var okej.


Katten Natten övervakade och pekade med hela handen när vi gjorde något fel. <3


Här syns det såklart inte, men här har jag grävt ur gräsmattan på kanste tio gånger två meter. Hade tre blåsor på fingrarna dagen efter. PUST! Nu är det bara två tredjedelar kvar. Jag tänkte att staketet skulle funka finfint att ha som stöd/klätterställning för till exempel pumpa och bönor.


Efter att jag hade grävt, min man hade klippt och kört skottkärra, Fimpen lekt med sina grävmaskiner och Pampas sovit klart var det pizzalunch på punchverandan. 


Pampas hängde i Fimpens gamla barnstol för första gången. Han tycker att det är sådär att sitta och vill mycket hellre stå, men det här funkade faktiskt bra.Nästan hela dagen var vi ute, en första riktigt solig vårdag.


Och fast jag inte fåååår ännu så klippte jag ner lite buskar och annat som låg och såg vintersorgligt ut.

Medan de här två lirarna satt och höll koll på vad jag gjorde.