lördag 31 januari 2015

Att byta ut hyllor

När vi flyttade in i vårt hus för lite mer än ett år sedan så bestod hyllorna i vårt tv-rum/salong/sällskapsrum av vita spånskivor som till viss del tappat sin påklistrade plastkant (låter sexigt, va?). När några lador från vem vet när revs i närheten av oss så tog vi några brädor för att fixa nya hyllor. De är inte speciellt raka. Några har gammalt spik i sig och andra har fler färger på sig än en, men de är åh, så mycket charmigare än de gamla hyllorna och de har h i s t o r i a.
 
Före och efter:
 

 
Funderar nu på om väggen ska målas i annan färg. Om hyllhålen ska tapeseras. Om väggen ska tapetseras. Om allt ska vara i samma färg. Om det ska vara bara vitt. Vad vi ska ha i hyllorna. Om vi behöver fler lampor. Om. När. Hur.

fredag 30 januari 2015

Julgodis für alle

Julgodis. Det är det fan ingen som gillar? sa vi hemma hos oss innan jul. Sen sket jag i det och ställde mig med barnen och gjorde knäck, lakritskola och pepparkaksfudge. Knäcken fick jag göra två gånger då två barn tyckte att det var urtrist ungefär samtidigt, började skrika och knäcken inte blev klar. Sånt som händer, sa tanten som sket i sjön.

 
Fimpen klipper med lillsaxen och jag med storsaxen. Kan hända att vi käkade upp ungefär hälften de här skumtomtarna med artificiell pepparkakssmak innan de hamnade i grytan. Kan hända.  

 
En suddig och en skeptisk. Ni ser ju att det kommer att barka åt knäck-skogen några minuter senare.

 
Grädde. Gott. Den här spinkisen får dricka grädde direkt ur decelitermåttet.

 
Lakritskola.
 
 
Knäck.

 
Alles klart. Serverat på julafton, innan Kalle, till fikat.

torsdag 29 januari 2015

Vörtbröd i gjutjärnspanna

För första gången bakade jag vörtbröd till julafton. Sen vi flyttade till huset har jag börjat baka mer och mer. Det är nog en kombination av att ha en ugn som fungerar (i vår lägenhet i Stockholm hade vi gasugn), att ha något att göra med Fimpen som inte involverar leka. Leka är det tråkigaste jag vet. Samt att well, imponera och att det blir gott.
 
Jag gjorde brödet i gjutjärnspanna, för att det skulle bli snyggt. Och lyckades. Är alltid lika imponerad av mig själv när jag lyckas (ja, jag kommer från en historia av att misslyckas med mitt bakande).
 
 

onsdag 28 januari 2015

Smågranar

Jag är grangalen. Hade jag fått bestämma så hade vi haft tre stora granar och några små i huset. hade min man fått bestämma så hade vi haft en gran i huset. Nu landade vi någonstans mitt mellan och det blev en stor (men vi högg ner två, sen hittade vi bara en granfot) och två små, varav en stod på Fimpens rum. Nedan är vi ute och hugger ner de två små.
 
 
 

Nu finns vi även på instagram


måndag 26 januari 2015

Lite allmänt pyssel innan jul

 
För att fiskarna i dammen ska kunna andas måste vi slå hål på isen.


 
En dag snöade det så att vi kunde göra världens minsta snögubbe.

 
Världens finaste lite oroade lillebror.

 
I jakt på en minigran till Fimpens rum.

 
Snösmycken på punchverandan.

söndag 25 januari 2015

Ja, vi bakade lussebullar också

Som den goda mor jag är så bakade vi även två sorters lussebullar. Skoja, bakade dem för att kunna mula bullar på min föräldraledighet. Om Fimpen åt upp 3/4 av pepparkakorna så åt jag nog upp 3/4 av alla lussebullar.
 
Vi jag gjorde en traditionell och en med vit choklad i (<-- kan ha varit det godaste jag ätit NÅGONSIN, grät nästan när jag åt den första).
 
I den här familjen är det jag som bakar och min man som lagar maten. Ibland får de två försöka dela och trivas på samma yta. Och ha ett körschema i köket/med ugnen. Det blir mycket hur länge ska de jäsa? då använder jag ugnen så länge!
 


lördag 24 januari 2015

Ja, vi gjorde ett pepparkaks...hus också.

Vi köpte även sådana där färdiga byggsatser för pepparkakshus innan jul. En dag bestämde vi oss för att bygga ihop skiten. Förra året byggde vi ett hemma hos min bror och hans sambo och det gick bra. Little did I know att bygga pepparkakshus med två barn? inte så lätt.
 
 
Den här grisen som Fimpen rider på var en julgris som stod på hans lekrum under julen. När julen var slut ville jag ta bort grisen, men då hade det helt plötsligt blivit en cowboygris och hörde inte alls ihop med julen och skulle därför stå kvar på rummet. Vem är jag att säga nej till en cowboygris? 
Inte det snyggaste huset på gatan, men det är i alla fall helt. Än så länge.

 
Och ja, när det ska bakas julsaker så åker pepparkaksutstyrseln på!


 
Huset färdigt! Det blev lite kaos och snart treårstårar när huset raserade, tills jag berättade att det var dinusarier som hade tagit sönder det. Det var en rimlig förklaring i Fimpens värld.

fredag 23 januari 2015

Pepparkaksbak

Jag vet att alla städade bort julen för hundra år sedan. I den här bloggen har vi dock inte kommit till julafton ännu. Ledsen för det. Jag skyller på två barn, heltidsjobb och att jag är borta från mitt hem från kvart i sex på morgonen till halv åtta på kvällen (true story).
 
Om ni hatar julen får ni helt enkelt låta bli att läsa den här bloggen de närmaste veckorna, jag vill liksom ha allt med här for the future me.
 
En dag där före Lucia någon gång så bakade vi pepparkakor. Eller Fimpen bakade pepparkakor i kanske fem minuter, sen tyckte han att det var dötrist och lekte med lego istället. Dock var han inte sen med att käka upp dem när de var klara. Här kommer vårt bak:
 
 
 


 
Ja, här ovan har då vår son tröttnat och vi står själva med tomteluvor på huvudet och kavlar.


 
Fimpen fick välja pepparkaksformar och vi hade giraffer, grisar, får, dinusarier, krokodiler och lejon.

 
Den lille tomten. Åh, vad fint, här hade han inte kommit in i den milslånga skrik- och gråtfas som han är inne i nu.


 
Ja, ni ser rätt, det är en snopp i glasyr på pepparkakan till höger. Jag tror att min mamma norpade den sen.

söndag 18 januari 2015

Den 18 januari


Jaha. Idag slängde vi ut granen. Min man ville slängs ut den förra helgen, jag ville ha den till min födelsedag (som jag vill varje år) den 19 februari, men jag insåg det absurda i det då de flesta barren nu låg på golvet och inte satt på granen. torsdag 8 januari 2015

Ett första biobesök

Två gånger var jag på bio år 2014. Två gånger var även Fimpen på bio 2014, båda gångerna var jag med (andra gången även hans far) och båda gångerna såg vi Alfons Åberg, fast två olika filmer. 

Jag var lite rädd för att han skulle bli uttråkad, men han satt med en hand i popcornsskålen och med munnen öppen under hela filmen och verkade tycka att det var det bästa han varit med om i hela sitt liv.

 

Innan vi gick in i salongen fick han själv hålla i sin biljett, som han sen sträckte fram till mannen som tog biljetterna, med allvarlig min. Världens finaste Fimpen, tänk vad mycket första vi får vara med om. 


onsdag 7 januari 2015

Att få en säng på plats

 Helt plötsligt (nä, okej, vi hade tänkt på det länge) så fick vi för oss att vi skulle slå ut och ner vår garderobsvägg för att flytta vår säng, så att den inte skulle stå under snedtaket, eftersom det var en pain in the bottocks. 

Fimpen passade på att gömma sig inne i de där garderoberna en sista gång. Meningen var att vi skulle spara dem till... något, men tillslut blev de pinnved ändå, eftersom vi var tvungna att slå sönder dem för att få ut skiten. 

Min man hade på sig skruvarhatten, men var i övrigt stort sett naken. 


Efter att vi tagit bort alla garderober, vi hade sett hur kasst de förra ägarna hade dragit elen bakom och att det inte fanns några lister i nederkant så tog jag kort på eländet och såg även att färgen var lite flammig i hela rummet. Så jag ställde mig och målade alla väggar i ett lager vitt till. Sådant som i alla fall inte jag tar med i beräkningen "fälla lite garderober". 
Säng på plats!