fredag 24 oktober 2014

Fjärilsproblem

Har ni också det där problemet när ni är ute och går att ni plötsligt förvandlas till en fjäril som fastnar med vingarna och inte kan flyga vidare? 

Verkar hända min son hela tiden idag.

onsdag 22 oktober 2014

måndag 20 oktober 2014

Äppelmustning

Vi har så jävla mycket äpplen. Sex äppelträd som producerat bäst de kan i år. En helg plockade vi en väldig massa och åkte iväg till ett musteri som finns här i Sörmland för att kunna göra äppeljuice och äppelcider.





 
Det här med att vänta är inte Fimpens bästa OS-gren.



 
Det hela blev nio liter äppeljuice och 20 liter råmust som ska bli cider.

lördag 18 oktober 2014

En müsli

1 dl mandlar, hassel- eller valnötter
2 dl torkad frukt, t ex aprikoser, gula russin, tranbär
1 liter dinkelflingor, rågflingor eller havregryn
1 dl linfrön, solros- eller pumpafrön
1 dl kokosflingor





Grovhacka nötter, mandel och stora frukter. Häll flingor eller gryn i en långpanna, plus det du vill använda av frön, mandel, nötter och kokosflingor.
 
Rosta i ugn (200 grader) cirka 20 minuter, rör om i blandningen någon gång under rostningen.
 
Tillsätt den torkade frukten och rör om ordentligt. Låt kallna. Förvara müslin i en burk med lock i rumsvärme. Se till att dina föräldrar som är på besök inte äter upp allt.

 

torsdag 16 oktober 2014

Opp med all potatis!

Eftersom vi tagit bort all blast på potatisen så hade vi lite dålig koll på hur färdig den egentligen var. Vi förvarade den under jord, men eftersom hösten började närma sig och höst = frost behövde den komma opp och in i jordkällaren.

 
Pampilido sov bort hela händelsen. Som det brukar vara.

 
Någon som var mer aktiv var min man och Fimpen. Fimpen kommer ju antingen bli världens jordbrukare eller hata hela grejen när han blir äldre.

 
Men for the time being? Barnarbete - så himla billigt!


 
Fimpen turnerade runt lite, här inspektion av bönlandet.

 
Lite av den potatis vi fick upp. Tydligen är potatis "skör som ägg" så de bars med ömhet bort till skottkärran. Nästa år vill vi utöka vårt potatisland så att vi kan bli självförsörjande på potatis större delen av året. Synd att det samma inte gäller ris. Min man äter sjuka mängder ris.

söndag 12 oktober 2014

Farmors skog

Det hinner hända mycket på några veckor. En son får ny frisyr. Vädret går från jackkallt tillbaka till tshirtvarmt. En mage försvinner och en bebis tittar ut. Bara någon vecka innan Pampas kom var jag så pass gravid att min man fick köra hela familjen till skogen som ligger en kilometer bort för att vi skulle se om vi hittade något svampställe. Ett nytt. Vi brukar alltid plocka svamp i Fimpen (och nu Pampas) farmors skog, men vi tänkte att det vore lämpligt att hitta en svampskog lite närmare.
 
 
Vi hade med oss picknick. Glömde tydligen glas.

 
Precis utanför bild är den där bebismagen kvar.

 
Fimpen äter korv direkt från kniven. Vi hittade svamp, men ingen som gick att äta tyvärr. Letandet fortsätter.

 
En vecka efter att Pampas kommit begav vi oss ut i skogen igen. Den här gången satsade vi på ett säkrare kort och begav oss ut i farmors skog. Här går det att hitta svamp nästan när som helst. Gå ut i två meter snö och du hittar en fjällskivling som kämpar mot vinden.

 
Fimpen har ny, kortare frisyr, i påsen har vi svamp en masse, mina magmuskler är obefintliga och saker och ting är tillbaka till det normala.


lördag 11 oktober 2014

Matlagningstv

Jag och Fimpen har lagat äppelmos i två omgångar. Gång två filmade jag lite hur det går till när Fimpen hjälper till:
 

 
 

fredag 10 oktober 2014

Inlagd gurka

Är det något som gått bra i vår trädgård i år så är det gurka. Vi har fått så jävla mycket gurka att vi inte vetat var vi skulle göra av allt och har gett bort massor. Nästa år ska vi nog satsa på att så liiiite mindre gurkplantor. Och inte lika många sorter.
 
 
En dag i augusti (september?) la jag in hela gurkor för framtiden. Västeråsgurkor som är de enda som fått gå på fritt på bete och inte växt i växthuset som sina kompisar.



 
Ett dygn i saltvatten innan de skulle in i 3-2-1-lag.

 
Vår jordkällare. När vi var på visning för huset så stod vi utanför den här jordkällaren och hoppade och tjöt lite tyst för att vi faktiskt hade en chans att köpa det här huset, vårt drömhus MED JORDKÄLLARE liksom. Vad vi inte visste då var att budgivningen skulle sticka iväg emd en miljon och att vi nästan gav upp. Nu är det dock vårt. Vårt!

 
Tillbaka till gurkorna. Efter ett dygn i jordkällaren la jag in dem i ättika, vatten, socker och kryddor. Not to mig själv: nästa år? Skala gurkorna, skalet var kämpigt att äta!

 
Fimpen ÄLSKAR gurkor. Han älskar även vinäger, salt, socker. Han kan sitta med en sked i hemlighet och äta ättiksinläggning tills vi kommer på honom och säger att det itne kan vara bra för honom att äta.

 
Klart!

torsdag 9 oktober 2014

Björnbär

När Pampas kom så hade jag en hel del inlägg på gång, där jag hade lagt in bilder och skrivit rubrik, men ingen text. Så nu blir det lite hoppande och en hel del sensommar, men saker som jag ändå vill ha kvar och gå tillbaka och läsa om, när vi har bott i det här huset i tjugo år eller så.
 
När sommaren kom till vårt hus och vår trädgård så sa min man att det var synd att vi inte hade en björnbärsbuske. Så kom min mamma på besök och häpp! så hittade hon en vid en av vår verandas gavlar. Jävlar i min lilla låda vad den där busken producerat!

 
De bär vi inte ätit direkt har vi frusit in.

 
Björnbär med kompisarna morot och betor i olika färger.

 
Jag fryser björnbären styckvis (på en plåt eller liknande) så att de inte blir en enda stor klump med björnbär. Jag vet inte riktigt vad det blir av alla bär, men jag tänker paj. Hell, jag tänker alltid paj.