måndag 29 september 2014

Vad som kom mellan

Hoppsan, här var det inte bloggat på ett tag. Vad som kom mellan? En bebis.
 

tisdag 9 september 2014

Jordgubbslandet och hösten

Helt plötsligt blev det september och på alla trädgårdssidor på nätet började människor att skriva på hösten. Vad som skulle odlas, vad som skulle undvikas, hur de började förbereda sin trädgård inför hösten. Själv kände jag väl lite att say what? Var det inte precis februari och jag började förså tomater i tidningspapper?
 
I alla fall började jag ta tag i (vad som visade sig vara EVIGHETSPROJEKTET) jordgubbslandet. Jag började med att misstänka att många av plantorna fått bladfläcksjuka (såklart ska jordgubbarna också bli sjuka) och klippte av alla drabbade blad (lägg inte på komposten - låt ligga i skottkärran för att ingen orkar bränna/köra till tippen).
 
 
Sen drog jag av alla sådana här löpare/revor och tog in för lite grooming.

 
Fimpen var med som vanligt och hjälpte mig att dra av random blad här och var där han tyckte att det var nödvändigt.

 
Klippte av revorna inomhus, så att det blev pytteplantor kvar. Dessa planterade jag sen ut igen till hens föräldrar i jordgubbslandet, där det fanns hål/utrymme.

Jag trodde att det hela skulle ta kanske någon timme. Det visade sig att min höggravida kropp inte alls tyckte om att sitta i ett jordgubbsland och lyssna på partiledarutfrågningar, som jag hade hoppats och det hela tog närmare två veckor. Men då har vi ett enormt jordgubbsland också.
 
Nu väntar jag bara på att någon ska orka klippa gräset så att jag kan lägga på gräsklipp runt plantorna och göra det gosigt inför vintern.  

söndag 7 september 2014

Kalljäsa platta bröd

Att kalljäsa över natten - det är Fimpen och min nya stora grej. Om det går att ha en ny stor grej när vi bara har gjort det två gånger. Vi kalljäser genom att göra en enkel bröddeg på kvällen, slänga in i kylskåpet för att ta ut morgonen efter och bara stoppa in i ugnen.
 
 
Pensla? Himla kul grej och mamman får hålla sig från att förmana om att inte trycka för hårt. Hellre ett glatt och intresserat barn med platta bröd än att göra det själv med gnällbarn.


 
Bröden och en jävligt stor gurka.


 
Och nja, det kan vara så att det är svårt att hålla reda på var magen är hela himla tiden.

fredag 5 september 2014

Fläderbärskapris

Recept på fläderbärskapris

Ingredienser:
2 dl gröna, omogna fläderbär
1/2 dl flingsalt
3,5 dl flädervinäger eller äppelcidervinäger
eventuellt kan du slänga i en matsked rörsocker

Så här gör du:Plocka av de små bären, skölj dem i ett durkslag. Häll sen bären i en plastpåse och strö över saltet. Skaka om och lägg sen påsen i kylskåpet där den får ligga en vecka. Men skaka gärna om påsen en gång om dagen. Efter en vecka häller du ut vätskan och lägger bären i en väl rengjord glasburk (som du helst ska ha desinficerat i ugnen på 100 grader en kvart). Fyll sen burken med vinägern och förvara den mörkt och kallt.






torsdag 4 september 2014

Olika nöjen en semesterkväll i augusti

Vi har lite olika kvällsnöjen i den här familjen. En semesterdag i augusti pysslade vi med följande:

 
Jag tittade in i växthuset och förfasades över tomatdjungeln.

 
Samt tjuvade av plantorna lite här och var. Band upp lösa grenar och svor över att tomaterna aldrig mognade.

 
Katten Nisse spanade över ägorna. Den här katten alltså. Det är mer en hund än en katt.

 
Min man lagade mat med citron. Kan ha varit någon slags lemonad till min gravidcraving för kvällen.

 
Fimpen käkade inlagd blomkål. Mycket inlagd blomkål.

 
Ingredienser till en salsa på grillen. Löken och chilin är från vårt land. Tomaten är det inte EFTERSOM DEN ALDRIG BLIR KLAR!

 
Semesterkväll. Som den ska vara.

tisdag 2 september 2014

Lägga in rödbetor

Ingen i den här familjen äter speciellt mycket rödbetor, men det hindrade inte mig från att införskaffa röd-, gul- och polkabetsfrön i februari någon gång. I tanken hade jag planer att äta rödbetor med fetaost hela sommaren, något som sommaren 2014 hände en gång, men det var i alla fall med våra egna betor och det var gott.

 
Så i augusti när rådjuren hade varit och hälsat på i vårt trädgårdsland för andra gången den här sommaren (och det denna gång inte gick att skylla på att de var hungriga pga torka eftersom det regnat flera dagar i sträck) bestämde jag mig för att det var dags att gräva upp nästan alla plantorna och lägga in dem. Rödbetor hade vi flest av, några gulbetor och polkabetor vet jag inte för jag kokade dem innan jag hann kolla på innehållet.

 
 
Precis som tidigare kollade jag runt på olika recept för att se vad som skulle bli bäst. Eftersom vi bor på landet och har cirka en mil till närmaste affär fick det bli ett recept jag ändå inte följde, eftersom vi inte hade alla ingredienser. Så kan det gå och det går säkert bra ändå.



Som vi ska äta rödbetor i höst! Eller inte allt för mycket, hoppas jag, det blev bara en ynka liten burk. Nästa år: då jävlar ska vi äta rödbetor och fetaost så det sprutar ur öronen!