söndag 31 augusti 2014

Örtsaltet

Något som faktiskt blev riktigt lyckat och som min man använder i sin matlagning är det örtsalt jag gjorde i början av augusti. Fimpen och jag gick ut i trädgården och plockade en himla massa örter från olika ställen och drog upp en vitlök ur löklandet.
 
 
Sen drog vi av alla hårdare delar av kryddorna. Och när jag skriver vi så menar jag egentligen jag. Fimpen var mer intresserad av ifall det gick att äta vitlöken rå samt av sin bok.
 

 


 
Enligt min man var det viktigt att det fanns vitlök med i blandningen. Jag tog även med några blad selleri. Vitlöken och sellerin tog senare längst tid att torka, så om ni vill göra eget salt: skiva tunt som det tunnaste toalettpapper (tänker på det där billiga som brukar finnas i typ Grekland, som går sönder när du använder det).

 
Slängde in allt i ugnen på låg temperatur och min man vankade fram och tillbaka och frågade hur lång tid det skulle ta egentligen då han behövde ugnen.


 
När det nästan var supertorrt orkade vi inte vänta längre utan lassade på salt en masse, tänkte att saltet skulle driva ur det sista av fukten. Klart! Och kanske det av alla mina projekt som vi använt oss mest av.


fredag 29 augusti 2014

Vinbärsgelé

Ett tag där i somras tänkte jag att jag skulle göra JÄTTEMYCKET vinbärsgelé, sen kom livet ikapp mig och jag tror bara att det blev fyra - fem burkar, varav en gavs bort. Fyra - fem burkar är okej, men inte den mängd som jag hade tänkt och nu har alla vinbären försvunnit från buskarna. Vi äter väl inte supermycket gelé heller, men tanken på en matkällare som är överfull är en så himla lockande tanke.


 
Jag använde random recept på nätet, eller om jag blandade? Brukar leta upp några recept jag tycker om och sen ta det bästa från dem och minska på sockret och hälla i flytande konserveringsmedel för att saker och ting inte ska mögla efter två veckor.


 
Använde både svarta och röda vinbär, i en burk räckte det röda inte upp hela vägen, så det blev en blandning (om du först häller i en färg, låter stelna och sen nästa färg så blir det som i burken nedan).


 
Vad som nu finns i vår matkällare? Hundratusen flaskor saft och några burkar gelé. Och! Sprit. Höll på att glömma att min man gjort snaps. Och ps: måste hämta hem något redigeringsprogram så att mina bilder kan bli lite snyggare.

torsdag 28 augusti 2014

Rosenbladste


 Vissa saker som vi hittar på här hemma, efter att ha läst något tufft på internet, är så här: mja? Nja? Va? Kanske kul att göra en gång, men antagligen inget vi kommer att göra igen.

Så när jag läste om rosenbladste så tänkte jag att well, vi har rosenblad i trädgåden, why not? Plockade lite rosor med min partner in project och torkade skiten i ugnen. Sen tänkte jag att det kanske kan vara kul att plocka fram om vi får besök, men att jag tänker ta fram rosenbladen själv och dricka te på dem? Jag tror faktiskt inte det. Det hela slutade med att vi gav bort hälften i en gå bort-korg som min bror och hans fina tjej fick, tillsammans med en väldig massa annat vi pysslat ihop från trädgården.


onsdag 27 augusti 2014

Drömmen om ett bibliotek

Något som vi var överens om när vi flyttade till det här huset var att vi ville ha ett bibliotek. Tanken var väl egentligen från början att vi skulle platsbygga bokhyllor, men efter att huset gick upp en miljon under budgivningen hade vi inte riktigt utrymme till att ta extra lån samt göra allt det där vi drömde om att göra med huset från början. Det fick därför bli Billybokhyllor från Ikea, med en dröm om att någon gång i framtiden...
 
 
 
Det visade sig att Billybokhyllor från Ikea var raka i kanterna. Det var inte golvet i huset från mitten av 1800-talet. Vi valde mellan glapp nertill eller upptill/baktill på hyllorna. Och det är ju något speciellt med att drömma och sen göra och att det inte riktigt blev som vi tänkt. Dock ska vi bo här tills vi dör, så det finns nog tid och pengar för drömmar senare.

 
Alla möbler i detta rum är ärvda/hittade/köpte på Blocket (om vi inte räknar med just Billy). Ljuskronorna satt till exempel i min mans föräldrahem.  

 
Vi satte en kristallkrona i varje fönster. Tur att vi inte har fjorton fönster där inne, utan bara två.

 
En stol som var mycket mycket smutsig när vi hittade den. Och en sparbössegris jag köpte för ca tjugo spänn när jag bodde i Mexiko.

 
Och hej, vi är ganska nöjda med hur det blev ändå.

måndag 18 augusti 2014

Besök och lilla kräftskivan

Fimpen ÄLSKAR sin morbror. Väldigt, väldigt mycket. En helg kom morbrorn och morbrorns sambo och fästmö på besök. 
En kväll grillade vi. Och när jag säger vi så menar jag min man. Han lagar 99,9 % av all mat i detta hus. Jag kör mer på projekt (safta, sylta, baka, plocka, lägga in...).

 
Min man hade köpt en partypåse till mig och min brors tjej (som också är gravid och ska ha barn två veckor innan Pampas kommer). Det var cider och öl och alkoläskutanalkohol.


 
Ovan: min pappa åkte hem på lördagen, efter en veckas Fimpenpassande, men de andra två stannade till söndagen. Nedan: cous coussallad och grillade räkor. 
En kväll hade vi lilla kräftskivan. Så förbenat gott. Tror att det var samma kväll som jag blev så jävla myggbiten att jag började gråta.

 
Morbror och flickvän åkte hem, Fimpen fick en glass gjord av smothie och min man planerade ännu en middag.

lördag 16 augusti 2014

Morotsdöden

En sak som jag blivit mycket mer medveten om sedan vi flyttade ut på landet är väder. Jag var lite av en vädernarkoman redan innan, men nu har det nått enorma proportioner, speciellt eftersom vädret påverkar vår vardag så väldigt mycket mer nu. Det är inte längre så att om det regnar så buhu, vi kan inte gå ut, utan nu kan det vara skillnaden på liv och död för våra morötter. Snöar det mycket blir vi insnöade. Haglar det så måste vi snabba oss ut för att rädda rabatterna.
 
Och varje väder blir så väldigt vackert. Som dimma, till exempel.
 
 
fredag 15 augusti 2014

Historier i hängmattan

Ibland hittar jag min familj såhär. Min son som äter äpplen som fortfarande är extremt sura, som han plockat från marken. Min man berättandes historier som alltid börjar med det var en gång en gosse som bodde med sina föräldrar på landet...
 

 


tisdag 12 augusti 2014

En jättegurka

Inte riktigt 70 centimeter som min man gissade, men dock runt 42 centimeter mätte den nätta lilla gurkan vi skördade från växthuset häromdagen. Som vanligt var Fimpen förste provsmakare och han godkände den med råge. När jag tänker efter så är det få saker som han faktiskt inte godkänner från vår trädgård.  

 
Den här typen av gurkor är tydligen klara när de rullat ut sig (de är som ett snigelhus innan de är klara). Den här gurkan bestämde sig för att vara över 40 centimeter när den var klar. Vi klagar inte. Speciellt inte vår son.

 
Runt tio centimeter åt han innan vi la in den lille besten i kylskåpet. Gurkan that is.


söndag 10 augusti 2014

Björnbär

Vi måste köpa en björnbärsbuske, hela mitt istagramflöde svämmar över av björnbärsbilder! sa jag till min man. Då hade jag redan glömt bort att min mamma redan hade hittat en björnbärsbuske i en av våra rabatter. Den verkar vara lite senare än alla buskar på instagram och har endast producerat två klara björnbär.

 
Det var såklart en girig liten hand framme och stal de enda klara bären, som det brukar vara i den här familjen.

 
Sen åt han ett rött, som inte var klart än också. Det var tydligen också JETTEGOTT!