fredag 31 januari 2014

Mata fåglar. Och antagligen en del hjortar med.

När vi flyttade in i huset stod det redan en ganska så skrangigt gammalt fågelbord i trädgården. Min man säger att jag inte får använda det för det har inget avrinningssystem, så fågelmaten drunknar i regnvatten. Min mamma säger att jag inte får mata fåglarna på det, för fåglarna kan bajsa i sin mat och bli sjuka. En dag i januari sket jag och Fimpen i det och gav fåglarna mat ändå.
 
 
torsdag 30 januari 2014

Japankväll

Så kom det en fredag när vi var tvugna att köra genom en snöstorm för att komma hem. Genom en snöstorm och det tog tre timmar och inte vanliga en och en halv. Fimpen satt i mitt knä och åt mut-glass som droppade snabbt ner i mitt knä och min man svor bakom ratten där han körde sakta sakta på småvägar.
 
Men hem kom vi tillslut. Där tände min man en brasa i köket. Fimpen tittade på cirkus på tv. Och jag tittade genom tiotusen frösidor och beställde sedan mer frö än vi antagligen kommer att kunna så. Ja, och så åt vi en himla massa svenskifierad japansk mat.
 


onsdag 29 januari 2014

Är löjligt lycklig

Hallelulja, tapeter är beställda! Fattar inte att det ska ta flera veckor att bestäma vad det ska vara för tapet i ett jävla gästrum, men nu är det gjort i alla fall. Min man fick bestämma. Bara sådär. För att få det gjort innan Tapetoramas januarirea skulle ta slut. Är jag bitter över att det inte blev mitt favoritval? Ja. Är jag långsint? Nej, är aldrig bitterfittig speciellt länge. Plus: jävla tur för honom att alla Morristapeter är snygga beyond belive.
 
Den här blev det i alla fall:


Och eftersom det blev förjävla dyrt så får vår son bara en rulle tapet till sitt rum (sitt sovrum, inte lekrummet. JAG VET! VI HAR SÅ SJUKT MÅNGA RUM!). Det får väl bli en halv fondvägg eller något.
 
Den här tapeten får Fimpen:


 
Nu ska vi bara få upp skiten på vägg(arna) också. Min man vill "anlita någon". Jag säger äsch! jag har tapetserat förr!
 
Förresten! Min man vill inte alls ha den där färgen, han tycker att den är för kall. Sa jag att jag hade halva inne? Att han sa ja? Han sa nej. Men vem vet nu för tiden vad ett nej egentligen betyder.

Olyckligt kär

Jag är olyckligt kär både i en tapet och i en färg. Olycklig då min man inte hyser samma kärlek till dessa som jag gör. Jag för just nu en kampanj här hemma om att det kan vara det finaste som finns i världen. Det går sådär med tapeten, men färgen: där kan vi säga att jag har halva inne.
 
http://www.sandbergblog.se/allmant/gryning/
Tapet Gryning
 
http://www.inreda.com/blogg/kalklitir-kalkmalning-inspiration/
Kalklitir, färgen Lute primo.
 

lördag 25 januari 2014

Besök


När den första snön kom fick vi besök. Jag antar att det blev lite för kallt för att stanna ute. För mycket snö för att hitta mat på annat håll. Inne i huset har det flyttat in möss - vi hörde dem innan vi såg dem och sen såg vi både dem och deras bajs. Nu har vi haft musjakt, från köket (där en kom inhoppande från ett hål i väggen(?!)) in förbi matsalen, vidare in i biblioteket och tillbaka samma håll igen, och sen under kylskåpet. Jag vill låta dem vara. Min man vill döda dem på tusen olika sätt.


 

Lite senare på dagen upptäckte vi att någon ätit upp hela kärven som var till fåglarna. Och alla deras jordnötter på fågelbordet. Och alla deras bollar i träden. Efter att ha bildgooglat djurspåren är min man övertygad om att det är hjort vi har haft i trädgården.


 
Så de där staketen vi ska sätta upp ut mot vägen i trädgården? Nu behöver vi inte bara hålla Fimpen inne utan även hjortarna ute. De får gärna äta upp fågelmaten men helst inte kålrabbin i trädgården i sommar.
 fredag 24 januari 2014

Skogen

En dag, innan snön kom, gick vi ut i skogen. Skogen ligger nedanför stora vägen (90-väg) som ligger ungefär 200 meter från vårt hus, eller så.
 
 
Vi pratade om att göra en mastodontutflykt, ta med korv och grilla and so on. Ni vet, så där mysigt som det alltid är på bilder på sociala medier, så där som vi aldrig får till det själv?

 
Nu kanske ni tittar på de här bilderna och bara åh, vad LYCKAT de har det, där i skogen! Och det var ganska lyckat, förutom att jag sköt på en tom vagn och min man bar Fimpen mellan vattenpölarna, som han ville ner och hoppa i.

 
Men det var fan lite tur att vi inte gjorde det - tog med korv alltså, då det var någon som sprang så snabbt i vattenpölarna att han ramlade.

 
Obs och ps: det var inte min man som trillade. Däremot så hittade min man ett träd som var bäverätet. Här pekar han så att ni kan få se. Snällt!

 
Nedan: en unge som inte blir buren.


onsdag 22 januari 2014

Ett litet gästrum

En helg för ett tag sedan skulle vi måla om en vägg i det som var matsalen, men som visat sig nu vara salongen. Det blev inte så. Helt plötsligt gjorde vi om ett litet gästrum på våning två istället. Väldigt spontant och hoppsan! blev det.
 
Sist min bror och hans tjej var här så sov de i det här rummet på en madrass på golvet, nu har de istället en dubbelsäng att sova i.


måndag 20 januari 2014

Ett gästrum

Jag har övertalat min man om att vi måste tapetsera vårt stora gästrum med William Morris. Jag behövde egentligen bara berätta att han var socialist så var det en done deal. Vi bestämde hem sju tapetprovor, sen gällde det att inte gå in på någon hemsida med Morris-tapeter igen, för då undrade jag genast varför vi inte beställde hem tjugo till.

La upp en bild på Instagram och frågade vilken vi skulle välja. Fick hundra olika svar och alla röstade på olika. Vann gjorde nog dock ändå den längst ner till höger, den som både jag och min man gillade minst. Så den väljer vi inte.
 
Så går dagarna och vi velar. På måndagen gillar jag längst upp till vänster bäst och han gillar längst ner till vänster. På tisdag har vi funderat på varandras argument och bytt så att jag gillar länst ner till vänster och han längst upp till vänster. Så kommer onsdagen och vi är båda helt klara med att vi ska ta den blå, med jordgubbar och fåglar, men lite senare hittar jag en bild på internet med en hel vägg med denna tapet och min man säger att det skriker Dalarna om den och vi vill inte längre ha den.
 
Just nu är jag inne på mellanraden, längst till vänster. Plus att jag även vill tapetsera vårt bibliotek med Morris. 

 

söndag 19 januari 2014

Blomsterbananas


Det här, en urriven artikel från DN, kan få mig att gå bananas. Det är väl egentligen inte så konstig, artiklar får ju folk att bli galna varje dag. Män som går fria eftervåldtäkt, oljepriser som går upp, Sverigedemokrater tredje största partiet i Sverige. Men det här? Blomsterbananas! Det står hur jag kan använda mina vinter-/julblommor även efter jul. Älskar att läsa sånt, återvinning, nya projekt, fler saker att lägga till att göra-listan.

lördag 18 januari 2014

Äppelträden

Vi har en himla massa träd i vår trädgård. Jag tror att det mest är äppelträd (det var så mycket förra ägarna berättade att jag har glömt mer än hälften) och dessa äppelträd är gamla. Vi pratar gammelfarmorgamla. Folk som kommer hit ojar sig för att ojojoj, de behöver beskäras! så ja, vi bestämde oss för att beskära skiten.
 
Hur gör common people när de beskär träd då? YouTubade på skakigt internet och fick en någorlunda bra guide i hur vi skulle göra. Dock ingen guide i hur vi inte skulle göra, vilket vi kanske mer hade behövt.
 
Ovan: äppelträd, med en massa pinnar som sticker rakt upp, som en borste (kan heta vattenskott?). Skönt är att dessa gammalfarmorträd inte haft någon frukt på kanske tio år, så det värsta som kan hända är inte att vi blir äppellösa, utan att trädet dör. Ett dött träd - bra för hackspettar och insekter, va? (Ni hör ju sån novis jag är!)
 
 
En pinne som sticker rakt ut - bort med den!

Fick lite hjälp av den här nissen, han var inget vidare till att klippa av grenar, men rätt underhållande.

Ja. Vi har flyttat från Stockholm. Det är så jävla tydligt. Som det här: att ta in grenarna från äppelträdet och lägga dem i gästrummet, som en jävla inredningspryl. (Fast obs, egentligen tog vi in dem för att de ska torka och användas till när vi ska röka saker exempelvis kött, eftersom min man ska bygga en rök (har han tänkt)).